Mi az a BARF?

szept 28, 2021 | Kutyák táplálkozása

A BARF egy mozaikszó, ami a Biologically Appropriate Raw Food angol kifejezés rövidítése, és a biológiailag megfelelő, nyers étellel történő etetést jelenti. Ez a módszer sokaknak fejtörést okozhat, és sok vitát vált ki. Vannak, akik imádják és vannak, akik ellenzik – most elmeséljük, hogy miért!

 

Mégis honnan jött ez?

A nyers ételek fogyasztása alapvetően egy természetközeli, egészséges hozzáállás az állatok etetésében, ami során nemcsak a zöldségeket kapja nyersen, hanem a húsokat is főzés nélkül adod kutyádnak.

A BARF tehát természetközeli, mivel arra az állapotra vezet vissza, amikor az állatok maguk szerezték meg az ennivalójukat, azaz vadásztak, nem kaptak tápot és főtt ételt. Egészséges is, mivel ez a nézet azt tekinti állateledelnek, amit egy ragadozó, egy farkas amúgy is megtalál a természetben. Azaz nem adsz semmi olyat kedvencednek, ami feldolgozott vagy hőkezelt lenne.

Arról már sokat olvashattunk, hogy a feldolgozott termékek adalékanyagai, összetevői mennyire rosszat tesznek az emberi szervezetnek. De miért lenne ez másként a kutyáknál? Természetesen nekik is a friss hozzávalókból készült porciók a legjobbak. 

Mit kap akkor a kutya?

Otthon elkészített ételadagokat, amik ezekből állnak megfelelő arányban: nyers hús és belsőség, zöldség, gyógynövény, gabona. És a legfontosabb, hogy az alapanyagok nem tartalmaznak mesterséges hozzávalókat, nem hőkezeltek.

Hogyan döntsek a BARF-ról?

Száraz eledelt adni természetesen gyorsabb, kényelmesebb a gazdiknak, de minden felelős kutyatartó az állat érdekeit tartja szem előtt, és aszerint dönt, ami a legjobb a házi kedvencének. Mielőtt azonban belevágnál a BARF-ba vagy pont, hogy elvetnéd, a következőket érdemes végiggondolnod.

Ami mindenképp a javára írható ennek a természetközeli módszernek, hogy a kutyusok fogát nagyon klasszul tisztítja ez a táplálkozás, jót tesz a fokozott erősségű rágás is nekik.

Tüneti kezelés miatt sokan kezdenek bele ebbe az étrendbe, hiszen sok házi kedvenc szenved allergiától, bőr- és szőrbetegségektől, emésztőrendszeri gondoktól, amikre egyfajta „méregtelenítő kúraként” a BARF étrendre való átállás nyújthat megoldást.

A kutyagazdák véleménye általában megoszlik arról, hogy jó-e a BARF, illetve, hogy milyen hosszú ideig érdemes így etetni a kedvenceket, vagy hogy a vegyes étrend-e az igazi megoldás (azaz kevered a főtt ételes, tápos etetést és a BARF-ot).

Amit mindenképp fontos megemlítenünk, hogy bizony nemcsak a gazdiknak okoz fejtörést a pro és kontra érvek felsorakoztatása a BARF mellett, hanem az állatorvosoknak is. Van, aki kifejezetten támogatja, más viszont óva int ezzel kapcsolatban. Tehát mielőtt belevágnál egy ilyen új rendszerbe, mindenképp érdemes az állatorvosoddal egyeztetned erről, hiszen elsősorban saját kutyád egészségi állapotához kell igazodnod, hogy mit és milyen módon adsz neki. Ha szimpatikus neked a BARF és a dokid is ajánlja a kutyusodnak, vágj bele bátran!

Ezek is érdekesek lehetnek számodra

5 tény a kutyák szaglásáról

5 tény a kutyák szaglásáról

Mit érdemes tudnod az érzékeny kis orrokról? Összegyűjtöttünk pár érdekességet a kutyák szaglásáról. Azt mindenki...

A kutya helyes jutalmazása

A kutya helyes jutalmazása

Miért hatékonyabb a jutalmazás a büntetésnél? Egy célhoz sokféle út vezethet, azaz ahhoz, hogy engedelmes kutyánk...

jutitubi-logo

Vigyázunk az adataidra

Pénzvisszafizetési garancia

Ha termékünk nem győzött meg,  visszautaljuk az árát! Erre a kézhezvételtől számított 14 napon belül van lehetőséged. Indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól!

Fizetési lehetőségek