A kutya helyes jutalmazása

Miért hatékonyabb a jutalmazás a büntetésnél?

Egy célhoz sokféle út vezethet, azaz ahhoz, hogy engedelmes kutyánk legyen, eljuthatunk a jutalmazás és a büntetés módszerével és ezek különböző fokozataival is. A jutalmazás lenne a célravezetőbb, ha szófogadó kutyust szeretnénk? Ha igen, miért van ez így? Ezt a témát vesézzük most ki!

Félelem vs. bizalom

A büntetés, azaz szebb nevén a hatalom elvű nevelés ma már nem olyan egyértelmű nézet a kutyagazdik és oktatók számára, mint ahogy korábban volt. A félelemből fakadó engedelmesség szorongó állatot eredményezhet, olyat, akinek viselkedése a jól neveltség ellenére is inkább válik kiszámíthatatlanná, azaz még a gazdi számára is meglepő reakciókat tud mutatni az állat egy-egy váratlan szituációban. A keményen leszidott kutyusok tehát általában stresszesebbek, mivel – ahogy azt az új kuttások kimutatták – neurotikusabbá válnak, ha a nevelés során a büntetést veszik alapfelfogásnak a gazdáik.

Ezzel szemben a pozitív megközelítés módszere, azaz a jutalmazás, kiegyensúlyozottabb, a gazdájuk felé bizalommal és szeretettel lévő házi kedvenceket eredményez. Ezzel a pozitív hozzáállású módszerrel nevelt és fegyelmezett kutyus stabil lelkületű lesz, nem pedig hirtelen és kiszámíthatatlan. Gazdája kijelentheti róla, hogy tényleg ismeri őt és képes falkavezérként irányítani is a viselkedését.

#Jutitubi tipp: Tudtad, hogy a kutyák nem szeretik a fejük bubját simogatják? Figyeld meg, mi okoz a legnagyobb örömöt a kutyádnak és jutalmazd öt ilyen módon, hiszen mi emberek se szeretjük ugyanazokat a dolgokat! Ez lehet játék a kedvenc plüssével vagy egy pocakvakargatás vagy természetesen a nyalás a Jutitubiból!

Többet ésszel…

Ha a kutyanevelés módjáról szeretnél dönteni, vagy egy másik gazdikkal folytatott beszélgetésnél felmerül, hogy a jutalmazás vagy a büntetés módszerét követed, érdemes ezt a rövid kérdést feltenned magadnak vagy ezzel érvelni beszélgetőpartnered számára: Ésszel vagy erővel? Ezzel a háromszavas kérdéssel ugyanis összefoglalhatod az egész kérdéskört, azaz, hogy hogyan szeretnéd kivívni, hogy a kutya tiszteljen téged, kövesse utasításaidat. 

A célod szerető gazdiként nyilván az, hogy megbízható háziállatot nevelj és felelős gazdává, illetve falkavezérré válj. A pozitív megerősítés, azaz a jutalmazás módszere pedig egyértelműen elvezethet téged mindehhez.

Ezek is érdekesek lehetnek számodra

5 tény a kutyák szaglásáról

5 tény a kutyák szaglásáról

Mit érdemes tudnod az érzékeny kis orrokról? Összegyűjtöttünk pár érdekességet a kutyák szaglásáról. Azt mindenki...

Mi az a BARF?

Mi az a BARF?

A BARF egy mozaikszó, ami a Biologically Appropriate Raw Food angol kifejezés rövidítése, és a biológiailag megfelelő, nyers étellel történő etetést jelenti. Ez a módszer sokaknak fejtörést okozhat, és sok vitát vált ki. Vannak, akik imádják és vannak, akik ellenzik – most elmeséljük, hogy miért!

jutitubi-logo

Vigyázunk az adataidra

Pénzvisszafizetési garancia

Ha termékünk nem győzött meg,  visszautaljuk az árát! Erre a kézhezvételtől számított 14 napon belül van lehetőséged. Indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól!

Fizetési lehetőségek