5 tény a kutyák szaglásáról

nov 30, 2021 | Kutya alapismeretek

Mit érdemes tudnod az érzékeny kis orrokról?

Összegyűjtöttünk pár érdekességet a kutyák szaglásáról.

Azt mindenki tudja, hogy a kutyák szaglása kitűnő, de most mutatunk pár olyan izgalmas dolgot, amivel tényleg érzékeltetni lehet azt a hatalmas különbséget, ami az emberek és kutyák szaglása között van.

#1 Egy átlagos szaglású embernek körülbelül 6 millió szaglóreceptora van, a kutyáknak – fajtától függően – viszont megközelíti 300 milliót. Ez azt jelenti, hogy akár százezerszer is erősebb lehet a szaglásuk a miénknél.

#2 A kutyák agyában a szaglásért felelős terület negyvenszer nagyobb, mint az embereké, hiszen a beérkező sok ingert, információt fel is kell dolgozniuk, az infófeldolgozás során pedig váltakoztatva használják bal és jobb agyféltekéjüket.

#3 Képesek két orrcimpájukat egymástól függetlenül mozgatni, ezzel pedig meg tudják határozni, hogy milyen irányból érkezik pontosan az illatinformáció.

#4 Az illatok intenzitásának változását egészen pontosan tudják érzékelni. Ezzel a tulajdonságukkal, azaz a nyomkövetéssel tudják például azt felismerni, hogy időben hogyan változtak a szagok, merre szaladt el korábban például egy cica, vagy mikor indult munkába a gazdijuk.

#5 Fantasztikus szaglásuknak köszönhetően képesek beazonosítani az emberekben zajló érzelemváltásokkal járó kémiai eltéréseket. Ezért is tudják azt, hogy épp jólesne neked egy kis vigasztalás.

#Jutitubi tipp: A kutyák orrának külső része is nedves kell, hogy legyen, mivel így veszik fel hatékonyan az illatrészecskéket. Arra figyelj hát oda, hogy a kutyusod orra legyen mindig kicsit nedves, ha száraz és kicserepesedik, az betegségre utalhat, érdemes ilyenkor rákérdezned erre az állatorvosnál.

Mindezen elképesztő tulajdonságuknak köszönhetően a kutyusok olyan dolgokat megéreznek, amikhez nekünk embereknek bonyolult műszerekre van szükségünk. A kutyák egyből felismerik például a terhességet, a segítő állatok a pánikbetegek és az autisták esetében a stresszhormontöbblet érzékelésével előre jelzik, ha rohama lesz valakinek. Az arra kiképzett ebek a rákos sejtek jelenlétét érzékelik, és a drogkeresőknek is csalhatatlan a szaglásuk munkájuk során. 

Házi kedvenceink tehát igazából illat alapú világban élnek, szuper szaglásukkal pedig ők nemcsak a barátaink, hanem igazi segítőink is.

Ezek is érdekesek lehetnek számodra

A kutya helyes jutalmazása

A kutya helyes jutalmazása

Miért hatékonyabb a jutalmazás a büntetésnél? Egy célhoz sokféle út vezethet, azaz ahhoz, hogy engedelmes kutyánk...

Mi az a BARF?

Mi az a BARF?

A BARF egy mozaikszó, ami a Biologically Appropriate Raw Food angol kifejezés rövidítése, és a biológiailag megfelelő, nyers étellel történő etetést jelenti. Ez a módszer sokaknak fejtörést okozhat, és sok vitát vált ki. Vannak, akik imádják és vannak, akik ellenzik – most elmeséljük, hogy miért!

jutitubi-logo

Vigyázunk az adataidra

Pénzvisszafizetési garancia

Ha termékünk nem győzött meg,  visszautaljuk az árát! Erre a kézhezvételtől számított 14 napon belül van lehetőséged. Indoklás nélkül elállhatsz a vásárlástól!

Fizetési lehetőségek